Zelenina propasírovaná přes prase je už passé

Jistě jste se sami setkali s názorem typického českého chlapa (napsal bych "muže", ale přeci jen muž se většinou projevuje jinak než chlap...), tvrdícího, že zeleninu jí jen propasírovanou přes prase. Většina těchto vševímnejlípvšeznámnejlíp chlapů se ještě naší veganské či vegetariánské stravě směje, přestože právě oni by měli, na rozdíl od nás, být velice na pozoru - než na ně dojde!

Článek Kuřáci, pivaři a masožrouti po padesátce umírají rychleji než jejich vrstevnice publikovaný na serveru iDnes.cz přesně popisuje to, jak život typického českého chlapa vypadá. "Na něco přeci umřít musím", "Ale jděte, můj děda kouřil a chlastal celý život a dožil se 90" nebo "Zeleninu jím jen přefiltrovanou přes prase" jsou názory, které i já sám jsem osobně slyšel, a ne jednou. Smát se však můžeme my, kteří žijeme zdravě, protože člověk, který se dennodenně cpe masem a uzeninami, kouří a ještě vydatně pije alkohol, nejenže nemá pravdu, ale ve světle všech moderních poznatků o zdraví a lidské stravě vypadá jako naprostý imbecil. Kdo jiný by dobrovolně směřoval k rakovině, srdeční zástavě a nemocem oběhové soustavy?

O škodlivosti kouření tady jistě nemusíme povídat. Stačí si najít na internetu snímek, jak se liší plíce kuřáka od plic nekuřáka. Stejně tak nestřídmá konzumace alkoholu jistě není pro lidské zdraví nic pozitivního - a podívejte se na "restaurace IV.cenové", kolik českých mužů si to uvědomuje. Ti samí muži budou tvrdit, že správný muž má mít na talíři maso, že "zelenina je jen pro ženský" a že oni jedí zeleninu jen přefiltrovanou přes prase. 

Jenže právě vegani jsou dle výzkumů Světové zdravotnické organizace nejméně ohroženi rakovinou střev, cholesterolem a pravděpodobností srdečního selhání. Je to logické - v živočišných potravinách není cholesterol, v rostlinné stravě je potřebná vláknina, která přispívá ke správné funkci střev a zároveň ji ochraňuje před rakovinou, a činnosti srdce a oběhové soustavy neohrožuje u veganů žádný živočišný tuk - pozor si tak musí vegani dávat jen na ztužené tuky, které v některých ohledech mohou působit stejně jako živočišné tuky, a dávat tedy přednost zastudena lisovaným olejům nebo margarínům z čistých rostlinných olejů, které nebyly ztužovány.

"Správný chlap", jak můžeme i vidět v archivu televize Prima v seriálu Ano, šéfe!, miluje "pochoutky" jako steaky, tlačenky, bůčky, atd. atd. Zelenina je prý jen pro ženy, ale je zajímavé, že ženy se průměrně dožívají v ČR o 6 let delšího věku (80 oproti 74 u mužů). Ačkoliv v dlouhověkosti hraje roli více faktorů, konzumace masa a uzenin je spolu s kouřením a alkoholem rozhodně tím největším viníkem. Proto je ČR na špici Evropy v obezitě, v úmrtnosti na rakovinu střev a konečníku, v úmrtnosti na srdečně-cévní onemocnění, v úmrtnosti na rakovinu plic. Pořád si myslíte, že to nemá souvislost? Nemyslíte, že se kvůli těm letem života navíc vyplatí změnit svou životosprávu a nejen prodloužit svůj vlastní život, ale také ušetřit život mnoha tisícům zvířat, které během svého života prostě nesníte?


Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.