Závažné problémy při nedostatku B12

Sami cítíme, že veganská strava, pokud je přirozená, by měla B12 obsahovat, nebo by minimálně nemělo být nutné jej doplňovat. Jenže B12, který je tvořen mikroorganismy např. na povrchu organické nedokonale omyté kořenové zeleniny nebo dalšími zdroji, je obtížné získat, protože naše zelenina k nám přichází důkladně omytá a odrhnutá, veškeré mikroorganismy včetně těch pozitivních ničí naše přehnaná hygiena a naše strava sestává většinou z potravin produkovaných průmyslově, kterým se říká "processed foods" - konzervované, připravené, hotové, zpracované potraviny. Proto by mělo být důležité, velkou část stravy přijímat ve formě čerstvých pokrmů z čerstvé zeleniny - salátů, zeleninových šťáv, čerstvých zeleninových jídel. V létě využívat to, co nám příroda nabízí, a neštítit se ovoce přímo ze stromů nebo mrkvičky přímo ze zahrádky, jen lehce omyté. Jeden výzkum o veganech ukázal to, že vegani v Iránu nedostatkem B12 netrpěli - právě z těchto důvodů.

Pro ty, co přesto odmítají B12 suplementovat, je zde shrnutí vážných potíží a nevratných poškození, které může nedostatek B12 způsobit. I pokud byste žili na venkově, jedli přímo ze zahrádky jen čerstvé saláty, nikdy nemůžete vědět, zda nemáte například poruchu absorbce vitamínu B12, proto by odpovědná suplementace měla být ruku v ruce s pravidelnými prohlídkami u lékaře, který zjistí, zda máme vše v pořádku. O poruchách a potížích vypráví následující samostatný článek.

 



Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.


Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.