Máte chuť na tlačenku nebo aspik? Žádný problém. Výborná veganská tlačenka se dá udělat i bez želatiny, i bez masa. Ideální chuť pak získá s houbami. Vyzkoušejte recept na výbornou tlačenku s houbami shitake, kterou si zvládne doma připravit každý.
Veganský aspik (tlačenka) s houbami shitake
Suroviny:
1/2 sáčku prášku z mořských řas agar-agar
1/2 uzeného tofu nastrouhaného nahrubo
250g hub shitake (možno použít i hlívu nebo jiné houby)
1 kostka zeleninového bujónu
sojová omáčka
sůl
nori vločky
Postup:
Shitake nakrájíme na drobné kostičky nebo je prolisujeme přes kráječ na vajíčka - hodí se na rychlé krájení měkkých surovin. Kostičky shitake orestujeme na trošce "másla" alsan bio nebo na olivovém oleji. Mezitím si ve vedlejším hrnci připravíme nálev z 1/2 litru vody a zeleninového bujónu, do kterého přidáme prášek agar a trošku soli. Nálev přivedeme k varu a přidáme do něj orestované shitake a nastrouhané tofu a 1-2 minuty povaříme. Poté nalijeme do misek nebo uříznuté lahve a necháme ztuhnout. Podáváme s cibulí a octovou zálivkou.
Dobrou chuť :-)