Seitan: kouzla z pšeničné mouky

Seitan: kouzla z pšeničné mouky

"Správný chlap musí mít na talíři maso." Jistě jste sami někdy slyšeli tento předpotopní názor, který je v české kotlině rozšířen více než jinde. Není bez zajímavosti, že průměrný věk mužů je v ČR o 7 let kratší než žen a že nejčastější příčinou úmrtí mužů je srdeční zástava a nemoci spojené s oběhovým systémem. Pokud tito "správní chlapi" souvislosti mezi svým způsobem stravy a těmito zprávami nevidí, vypadá to spíše na "správné omezence" než na správné chlapy. Ale ok, co dělat když dostanete chuť na pořádnou porci šťavnatého masíčka? Všechno se to dá vykouzlit z kilogramu pšeničné mouky - a je to výborné!

Sám si takto vyrábím doma seitan (japonsky to prý znamená "bílkovina") mnoho let a dobře vyrobený seitan je pro mne vítanou lahůdkou. Naprosto se to nedá srovnávat s "gumovým" sojovým masem. Příprava seitanu je sice trochu delší, ale zato neskutečně levná - z kilogramu pšeničné mouky za pár korun a koření vyrobíte přes půl kilogramu chutného a šťavnatého masa, které je zaručeně bez utrpení zvířat a bez cholesterolu! Posledně jsme doma měli okolo 20 malých řízečků, které jsme nechali péct v troubě do křupava a pak si na nich pochutnávali celý večer

Co je k přípravě seitanu potřeba?

 - 1 kg hladké nebo polohrubé pšeničné mouky (nejlépe bílé, z celozrnné se dělá hůře)

- asi 500ml vody

- sojová omáčka

- koření dle chuti (kari, mletý kmín, houbové koření, paprika...)

Samotná příprava se skládá ze tří fází: příprava těsta, máchání těsta a samotné vaření nebo pečení. Nejprve je nutné smíchat mouku s vodou a vypracovat vláčné, ale pevné těsto. Množství vody se liší i podle typu mouky a můžete přidávat do té doby, dokud těsto nebude vláčné a bude pěkně držet tvar. Poté těsto dejte na půlhodinu až hodinu odležet a zatím si vymyslete, jak jej budete zpracovávat.

Po odležení je potřeba těsto vložit do mísy s vodou a opatrně z něj vymýt lepek. Ze zkušenosti mohou doporučit nejprve jej opatrně "pomačkávat" po stranách a zlehka vymývat a postupně více a více propracovávat. To chce trochu cviku a zkušenosti a podle struktury již poznáte, zda můžete těsto více či méně vymývat - ze začátku se při větším vymývání může trhat, ale pokud se postupně vymývá a začíná nabývat tvar, může být hruběji a hruběji propíráno. Tato procedura je bohužel nejnáročnější, ale dá se zvládnout během pár minut.

Těsto zůstává stále ve vodě, která se zabarvuje vyplavujícím se lepkem dobíla a cca 10-15x ji vyměníme, dokud není voda téměř čistá. Těsto hněteme tak dlouho, dokud si nejsme jisti, že se většina lepku vyplavila a zůstane nám již hotové "maso" - seitan. Ten pak můžeme zčásti uložit do chladničky nebo jej rovnou použít k přípravě. Ideální je nakrájet jej na plátky a povařit v nálevu sestávajícím ze sojové omáčky a koření, aby povařením chytil chuť daného koření. Je možné koření zakomponovat už do těsta a pak jej zpracovat vařením nebo fritováním, ale v tom případě nemusíte používat sojovou omáčku, protože byste ji vyplavili a přišla by vniveč.

Ideální postup na přípravu křupavých seitanových steaků je nechat plátky seitanu povařit v nálevu asi půl hodiny a pak je naklást na olejem potřený plech. Připravte si marinádu z olivového oleje, bylinek a koření dle vlastní chuti a touto marinádou plátky potřete. Pak již stačí je čtvrthodinky nechat péct v troubě na 200 stupňů a podávat například s bramborovou kaší nebo rýží a houbovou omáčkou.

Dobrý návod je také v tomto videu na youtube.com: http://www.youtube.com/watch?v=5H2qzA50jZQ&feature=related

V tomto videu je také vidět, že s vodou z prvního výplachu je možné udělat ještě jakýsi materiál na výrobu těstovin či koláčů. Věřím tomu, že si na seitanu pochutnáte nejen Vy a že si jej i přes delší přípravu budete rádi vychutnávat. V prodejnách zdravé výživy se dá zakoupit i hotový ve chlazené podobě nebo již jako hotové jídlo sterilovaný ve sklenicích.

http://www.youtube.com/watch?v=5H2qzA50jZQ

 



Dotazník není zadán


trvanlivost

  • 21:51
  • 2014-01-03
  • Marcela (Anonym)

Dobrý večer,

zajímalo by mě, jak dlouho seitan vydrží v lednici, případně jestli se dá zmrazit? Jsem dost časově vytížená a vyhovovalo by mi připravovat najednou větší množství.

Odpovědět...

Re: trvanlivost

  • 10:30
  • 2014-01-05
  • Lenka (Anonym)

MrkajícíAhoj, dá se zamrazit.

 

Odpovědět...

Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.