Rostlinná strava našich předků

Rostlinná strava našich předků

 

PhDr. Rastislava Stoličná, CSc.: Rostlinná strava našich předků

 

Čím se živil člověk předtím, než dospěl k vyšším formám zemědělství můžeme usuzovat podle archeologických nálezů a podle toho, co dnes sbírají a konzumují tzv. primitivní kmeny. Nejvíc se ke starým praktikám zužitkování rostlin a plodů ubírali lidé v období hladu. Svědčí o tom mnoho dokladů ze střední Evropy, kde se při vyspělém zemědělství zužitkovávalo také to, co poskytovala volná příroda.

 

Zdroje mouky

 

   Mezi nejrozšířenější listnaté stromy ve střední Evropě patří dub a buk. Duby uctívali Germáni i polabští Slované a kdysi se tyto stromy vysazovaly tak jako se dnes vysazují ovocné sady. Dubový háj byl posvátný, zasvěcený hromovládci Perunovi a sběr žaludů byl obřadem, který se pravidelně vykonával na den sv. Michala - 29.září.

   Plody dubu - žaludy - člověk odpradávna sbíral, pražil, loupal a mlel na mouku. Žaludy byly před pěstováním obilnin nejdůležitější rostlinnou potravinou, obsahují mnoho bílkovin a škrobu. O důležitosti dubu máme zprávy i u starořímských básníků - Ovidia a Vergilia, kteří chválili žaludy jako první potravinu člověka.

   Ve střední Evropě se žaludy jako strava udržely do středověku, v dobách hladu se z nich vždy pekl chléb. Jedním ze způsobů přípravy bylo louhování žaludů ve vápenné vodě. Až poté se mlely v mouku. Bylo tomu tak za napoleonských válek, kdy se v roce 1817 nařizovalo jak žaludovou mouku správně zpracovat. I během 1.světové války nařídil rakousko-uherský vyživovací úřad sběr žaludů, aby se z nich mohla ve velkém vyrábět mouka. Až do 18.století se na vesnicích udržel zvyk ochucovat obilní mouku žaludovou a tvrdilo se, že takový chléb je chutnější než připravený z mouky hrachové, kterou běžně používali drobní rolníci.

Když byl dostatek obilné mouky, sloužily žaludy jako krmivo pro dobytek a vyráběla se z nich tzv. žaludová káva, známá vysokým podílem tříslovin, odvar z ní je horký a má silný dietetický účinek, proto je vhodný při střevních těžkostech a v lidovém zvěrolékařství při léčbě dobytka.

   Jako alternativní zdroje mouky zapadly u lidí celkem do zapomnění tzv. vodní ořechy. Plody vodní rostliny (kotvice plovoucí), které rostly v jezerech a rybnících po celé Evropě, bohaté na škrob a dusíkaté látky, se lidově nazývaly též „jezuitské ořechy“ nebo „vodní kaštany“. Sbíraly se a mlely podobně jako jedlé kaštany na mouku. Zásoby vodních ořechů byly nalezeny ve vrstvách až 30 cm, byly známy i ve starém Římě a ve středověku se uměle nasazovaly do klášterních rybníků. Ze střední Evropy o nich podává svědectví Matthioliho herbář: „Ovoce je to černé, velikosti kaštanu, třírohé se třemi špicemi, uvnitř je bílé maso kaštanové chuti. Jedí ho zejména chudí lidé, sedláci je při nedostatku obilí vaří a suší, tlučou na prášek a pečou z nich chléb.“ Sběr kotvice byl běžný ještě v 19.století na jižním Slovensku.

   Další náhrada mouky známá ze střední Evropy byl pýr plazivý. Jeho kořeny lidé v době nouze vykopali ze země, usušili a pomleli. Kromě přípravy chleba vařili z pýru polévku, kaše, pekli placky. Přípravu mouky z pýru dokládá např. Etnografický atlas Polska - oblast Podhalí, Malopolska, Kašubska a Slezska.

   Podobné využití měl i sveřep rolní. Ze semen této rostliny se připravovala mouka, z níž se vařila kaše, pekli placky a v oblasti Podkarpatska se využívala i na přípravu chleba.

   Dalším zdrojem mouky byl zblochan vzplývavý. V Polsku se lidově nazývá „kašinec“ nebo „manová tráva“. Zblochan se ve stravě vyskytoval zejména u Slovanů, nejvíce v pohraniční oblasti. Ještě v 19.století měla tato rostlina velký ekonomický význam. Přes polské přístavy se vyvážela do Německa, kde byla v obchodu známa pod názvem „polská kaše“. O všeobecném rozšíření zblochanu svědčí také fakt, že v Polsku v době raného středověku patřil k povinným dávkám poddaných.

Etnografické materiály uvádějí také další zdroje mouky: pomletou kůru stromů a dřevěné piliny, zejména z břízy. Ke starým nouzovým jídlům na Slovensku patřily také lískové jehnědy. V zápisu kroniky ze Slovenské Ľupče z roku 1867 se píše, že v době hladomoru sbíraly ženy kvetoucí jehnědy, tzv. řasy, vysušili je, pomleli, přidali trochu mouky a pekli z nich chléb. Jehnědy jsou známy také z Liptova a z Horehroní.  

 

Zdroje tuků

 

   Pro výživu měly kdysi velký význam lískové ořechy, které v celé střední Evropě rostly jako souvislé porosty. Ve středověku jich bylo tolik, že poddaní museli plody odvádět panstvu, které však nesloužily jako pochoutka, ale protože obsahují více než 60 % tuku, se z nich lisoval stolní olej.

   Dalším důležitým plodem byly bukvice. Krmil se jimi i dobytek a lesní zvěr, ale pro člověka měly význam jako zdroj kvalitního oleje. Loupané plody buku obsahují 48 % tuku. Staré prameny uvádějí, že pokud byl bukvicový olej lisován za studena, z čerstvých a loupaných bukvic, byl lahodný a voňavý, průzračný a přirovnávali jej k olivovému oleji. Stará technika lisování byla naplno využita i během 1.světové války, kdy bylo zakázáno bukvicemi krmit dobytek. Domácí výroba oleje se zachovala až do 20.století v oblasti moravsko-slovenských hranic. Zde se používal ke smažení, jako omasta na brambory, potíral se jím opečený chléb a využíval se také jako lék. Sladké vyloupané oříšky z bukvic se jedly též jako pochoutka a prodávaly se běžně na trzích v Polsku a v Praze - kde je o tom doklad ještě z roku 1903.

   K cenným zdrojům tuku kdysi patřil také černý bez. V chudších českých domácnostech, kde se nechovali krávy, používali bez k přípravě másla. Zralé rozmačkané černé bobule se daly pomalu vařit. Během varu z nich vystupovaly olejnaté látky, které se postupně odebíraly. Když tato mastnota vychladla a ztuhla, měla barvu i tvárnost, která se podobá máslu. Bezinkové máslo se používalo jako omasta na jídlo i jako léčivé „mazání“ při zápalu plic. 

 

Zdroje cukru 

 

   Stromy neposkytovaly člověku pouze svoje plody, ale některé z nich i sladkou mízu. Zejména javor a bříza na jaře „krvácejí“. V podmínkách střední Evropy nabízela lidem zdroj cukru zejména bříza.  Míza z ní je sladká tak jako javorová. V našich podmínkách sloužila březová šťáva více jako osvěžující nápoj než jako zdroj cukru. Zvyk nařezávat kůru břízy a zachytávat její šťávu do nádoby byl znám v Čechách, na Slovensku, v Polsku, na Ukrajině a v Rusku. Získávání březové šťávy jako běžný jev popisuje Hospodářská encyklopedie z 80.let 18.století. Je tam uveden podrobný návod jak břízy navrtat, aby se nepoškodily a popisuje, že urození pánové březovou vodu ještě vylepšovali medem a nechali zkvasit jako medovinu nebo místo medu do ní přidávají hrozinky. Kniha též radí: „Když je míza moc sladká, může se z ní vařit sirup nebo cukr, či spíše manna.“

   Na polsko-litevském a polsko-ruském pohraničí se šťáva získávala i ze stromů horského javoru - klenu. Goralé v Karpatech a Sudetech hasili žízeň zejména javorovou šťávou. V jižním Velkopolsku byl rozšířen zvyk získávat šťávu ze stromů divoce rostoucích višní a na Slovensku i z buku.

   V dobách Marie Terezie se na její vlastní popud konaly pokusy se získáváním cukru z javorové šťávy. V Bratislavě se podařilo nějakému lékárníkovi vyrobit cukr už v roce 1778. Forma cukrovarnictví se nejvíce rozvinula za napoleonských válek, kdy vysoce stoupla cena třtinového cukru, který se vojenskou blokádou nedal dovážet. V roce 1811 byla v Rakousku-Uhersku ustanovena pod patronací císaře zvláštní komise pro pokusy s výrobou javorového cukru. Avšak v podmínkách střední Evropy se získávat cukr nevyplatilo, javory zde rostoucí roní mízu málo sladkou, než druhy severoamerické, kde jeden strom dává až 3 kg cukru. A tak postupně, zejména po prosazení cukrové řepy, javorový a březový sirup jako možný zdroj cukru upadl v podstatě do zapomnění.

 

Lesní zdroje

  

   Les odnepaměti poskytoval zdroje vitamínů, které člověk vždy instinktivně vyhledával a oblast střední Evropy  byla bohatá na lesní a plané ovoce.

   Lesní jahody jsou dodnes velmi oblíbené zejména kvůli neopakovatelné vůni. K jahodám se kdysi tradičně jedl chléb a zapíjeli se kyselým nebo sladkým mlékem, což vytváří v těle ideální poměr živin prospěšných pro organismus.

   Z borůvek, které obsahují zejména vitamín A, se na vesnicích často vařil sirup. Využíval se jako lék na žaludek. V jiných regionech se vařívala borůvková povidla a plody se sušily a užívaly jako lék při střevních těžkostech. Kdysi se připravovala i mlékem a perníkem zahuštěná omáčka, v Čechách a na Moravě známá pod názvem „žahúr“, kterou v 16.století s oblibou konzumovali také měšťané.

   V jehličnatých lesích a na horských stráních rostly také brusinky. Protože jsou dost trpké, nejídávaly se čerstvé, ale zavařovaly se, podobně jako brusinkám podobná klikva. Ta rostla na rašelinách a v bažinatých lesích. Její plody se obíraly až po prvním mrazu.

Velmi často se sbíraly lesní maliny. Když jich byl dostatek, vyráběla se kvašená malinová šťáva a povidla. Ze starých pramenů se dozvídáme, že kdysi se v zámožnějších rodinách z malin a jahod vařila voňavá kaše s medem a vínem.

V    moravských a slovenských Karpatech, ale i na území Polska se vždy urodilo dost ostružin. Vařila se z nich povidla a ochucovalo víno. Všechny tyto lesní plody bohaté na vitamín A a vápník doplňovaly jídelní lístek lidí v letních měsících. 

   Na podzim, po prvních mrazech, lidé sbírali také další divoce rostoucí plodiny. Známé jsou plody jeřabiny, která obsahuje zvláštní alkoholický cukr sorbit. Na Slovensku a v Čechách se jedli namrzlé syrové nebo se z nich vyráběla domácí pálenka. Na Spiši je podávali jako přílohu k masu. V 16.století sbírali jeřabiny slovenští poddaní pro vojsko bojující proti Turkům a usušené odevzdávali do hradních komor. V Polsku se z jeřabin připravovalo víno nebo šťáva, která se pila zředěná vodou. Ve Velkopolsku vařili jeřabinová povidla. Nejširší uplatnění měli u východních Slovanů. Z podobných stromů jako jeřabiny, které se nazývali brekyně (mukyně), a rostly v teplejších oblastech, se obírali malé plody, podobné třešinkám a vařila se z nich kaše nebo se sušili a poté se z nich pekl sladký chléb.

   Dalším ovocem, které dávala volná příroda, byly dřínky a dřišťály.  Dřišťály jsou plody keře dřišťálu obecného, který kdysi hojně rostl na suchých stráních. Později byl zlikvidován kvůli parazitu - rzi obilné, která napadala obilí a ohrožovala úrodu. A tak malé červené plody, které rostou seskupeny do malých hrozínků, ze střední Evropy zcela vymizely. Staré prameny však uvádějí, že se šťáva z nich používala proti skorbutu. Matthioli psal, že plody dřínek a dřišťálu se daly zkvasit s medem, aby hasily žízeň a palčivost při zimnici a rovněž se sušívaly a nakládaly do soli. Hospodářská encyklopedie z 18.století uváděla: „Kyselé šťávy dřišťálu se mohou užívat místo citrónů, např. i při přípravě anglického punče. Tyto plody skutečně obsahují mnoho kyseliny citrónové a jablečné a v takovém prostředí se dobře uchovává také vitamín C. Z dřínků se kdysi na Slovensku a v Polsku, kde jich bylo vždy dostatek, vařila povidla a víno, případně šťáva a vyráběli také ocet.“

   Ke zcela zapomenutému planému ovoci patřil divoký angrešt, který rostl na vápencových skalách. Na Slovensku se z něj připravovala sladkokyselá zadělávaná omáčka s mlékem, kterou jedli k masu především boháči.

Kyselé a trpké byly plody švestky, která se ve střední Evropě bohatě vyskytuje na stráních a mezích. Dnes lidé dělají ze švestek zejména podomácku víno, ale kdysi se uvařené také jedli. Sbírali se po prvním mrazu, kdy změkly. Často se jen pekly nasucho na ohni. Z planého ovoce se sbírali též jablka a hrušky, které se uchovávaly ve slámě nebo je lidé sušili. Uvařené sušené pláňky patřily k tradiční součásti vánočních obřadních jídel zejména v horských oblastech Slovenska. Usušené a rozdrcené hrušky byly oblíbenou posýpkou na koláče na Moravě. Z čerstvých pláněk se připravoval ocet, zužitkovával se v době půstů, kdy se připravovali kyselé polévky a zadělávané omáčky.

   Dodnes se na vesnicích sbírají šípky, plody plané růže. Zejména v horských oblastech byly šípky vždy dobrou zásobárnou vitamínu C. Ze šípek se dělalo velmi chutné víno, plody se sušily a vařily k hustým povidlům. Z povidel se vařila polévka, omáčka či kaše. Ze sušených plodů se připravoval čaj. Na čaj se běžně sbíraly také květy lípy, černého bezu, v lese mladé jahodové, malinové a ostružinové listy, na loukách květy a listy heřmánku, řepíku a orseje.

   Široké uplatnění v lidovém lékařství měl jalovec. Z jeho plodů se připravoval extrakt, používaný jako lék k onemocnění plic, střev a žaludku. Ve Velkopolsku se používal jako lék pro koně. Všeobecně bylo známo, že pálené plody jalovce mají dezinfekční účinek. Proto se často používal k vykuřování domu. Byl to také tradiční prostředek proti uřknutí. Plody jalovce se ještě na počátku 20.století používaly k domácí výrobě piva. Usušené bobule se potloukly a zalily teplou vodou. Druhého dne se nálev vařil a přidal se do něj chmel. Pivo bylo dobré také vařené s medem. Podávalo se např. u Kurpiů v Polsku na výroční svátky. Známa byla také příprava jalovcového vína, doložená například z jihovýchodního Polska. Plody jalovce se využívaly i na přípravu pálenky, a to v Polsku a na Slovensku zejména v oblasti Bílých Karpat, kde se vyráběla oblíbená borovička. Z plodů jalovce se obvykle dělávala i povidla, popřípadě se konzumovaly čerstvé. V kuchyni se jalovec používal jako koření a muži si jalovec míchali do tabáku při kouření dýmky.  

 

Zdroje zeleniny 

 

   Na jaře se lidem nabízely zdroje v podobě divoce rostoucí zeleniny. V lidové kuchyni se konzumovala mladá nasekaná kopřiva. Připravovala se z ní polévka nebo zahuštěná omáčka, rovněž se pil léčivý odvar. Kopřiva byla tradiční součástí obřadního jídla z vajec a uzeného masa na svátek Velké noci. Tento původní „špenát“ se připravoval též z listů šťovíku kyselého a lebedy. Podle Maurizia byly tyto merlíkovité rostliny běžnou stravou např. na Ukrajině, kde se nazývali „natyna“. Vařily se v období Velkého půstu před Velkou nocí.

   Šťovík byl také neodmyslitelnou součástí jarní polévky nazývané „šči“ v Rusku. V Evropě se kdysi pěstoval i v zahradách. Zajímavé je, že ještě v roce 1895 se v Paříži prodalo 20 milionů kg šťovíku, zatímco ve střední Evropě se již nepěstoval.  Materiály Etnografického atlasu Polska dokládají v době hladu i konzumaci bodláků a šťavelu (lid. zaječí kapusty). Mladí bodláci se připravovali jako salát, vařila se z nich polévka a hustá zadělávaná omáčka. Populární byli zejména v oblasti Podhalí a Malopolska. Zaječí kapusta, nazývaná též „zaječí šťovík“, je nízká rostlina rostoucí v lesích, má nakyslé listy a děti ji mají rády syrovou. V době hladu se i z této rostliny připravovala polévka „baršč“. Polévky a zahuštěné omáčky se v době nouze připravovaly také z listů podbělu, pampelišky a křenu.

   Ze zeleniny se konzumoval také divoce rostoucí pastinák a mrkev, podobně jako další rostliny, které měly moučnaté kořeny anebo hlízy. Ty sloužily jako složka stravy v době, kdy střední Evropa ještě neznala pěstování brambor. Některé z nich se jedly syrové nebo uvařené, z jiných se vařily odvary, které se používaly jako léky, jiné se namáčely do alkoholu.

V oblasti Spiše bylo vykopávání a sbírání kořenů samostatným zaměstnáním po celé 18. a 19.století. Sběrači (wurzelgräber) kořeny prodávali na trzích nebo hostinským, lékárníkům a olejkářům.

   Prvotní saláty se připravovaly z listů divoce rostoucího česneku, šťovíku, řeřichy, potočnice a čekanky.  Kdysi známou salátovou rostlinou byl také kozlíček polní, který se uvádí již v ručně psaných knihách. Také sléz je starou kuchyňskou rostlinou, používanou na salát i jako koření. Na salát se používali také listy mléče rolního (lid. štrbák).  Ze starých pramenů víme, že se sbíraly také listy bolševníka (boršče), který Maďaři nazývali „salátem Slováků“.

   Všechny tyto listy obsahují mnoho rostlinných bílkovin, vitamíny - zejména A a C, dostatek železa, vápníku a jiných zásaditých látek. Zelené syrové saláty znamenaly důležitý prvek výživy lidí v jarním období proti únavě a skorbutu. V menších městečkách se na trzích prodávali ještě počátkem 20.století. Je jen na škodu věci, že postupným „zcivilizováním“ člověka se na ně v kuchyni střední Evropy zapomnělo.  

   Z uvedeného přehledu zřetelně vyplývá, jakou bohatou zásobárnou potravin bylo pro lidi přírodní prostředí. Produkty získávané z volné přírody se zvyšovaly vždy v obdobích, kdy produkce nebo trh s běžnými potravinami selhával. Mnohé z nich jsou vítaným zpestřením jídelního lístku i současných lidí.

 

 

Použitá literatura:

BOHDANOWICZ, J.: Poźywienie. In: Komentarze do Polskiego Atlasu Etnograficznego. Polskie Towarzystwo Ludoznawcze - Wydawnictwo, Wroclaw 1996, s. 10-21.

BOHUSZEWICZ, Z.: Rosliny jadalne dziko rosnace. Warszawa 1955.

ČERNÝ, V.: Les a člověk v historickém vývoji. In: Československý les. Praha 1933.

Herbář aneb bylinář vysoceučeného a vznešeného pana doktora Petra Ondřeje Matthioli skrze Joachyma Krameria v slavném říšském městě Norimberce lékaře a doktora. Z německého pak jazyku v český přeložený. 1596.

HOOPS, J.: Waldbäume und Kulturpflanzen im Germanischen Altherthum. Strassburg 1905.

CHETNIK, A.: Poźywienie Kurpiów. Jadlo i napoje zwykle, obrzedowe i glodowe. Kraków 1936.

JOSTOWA, W.: Z źycia góralskiej biedoty w XIX weku. Wierchy, 20, 1953, s. 117-122.

JOSTOWA, W.: Poźywienie pasterzy, zbójnikow i mysliwych tatrzanskich. Wiedza i Zycie, 21, 1954, s.96-98.

MALICKI, L.: Zbieractwo roslin i produktów dzikich na Pomorzu. Litery, 9, 1971, s. 14-16.

MARKU., M.: Zberné hospodárstvo na Horehroní. Slov. Národop., 9, 1961, s. 190-242.

MARKU., M.: Zberné a koristné hospodárstvo. In: Slovensko, 1ud II., Obzor, Bratislava 1975, s. 741-754.

MAURIZIO, A. M.: Die Geschichte unserer Pflanzennahrung. Paul Parey, Berlin 1927.

MOLCZANOVA, L. A.: Materialna kultura Belorusov. Minsk 1968.

NOVÁK, F. A.: Veľký obrazový atlas rastlín. Mladé letá, Bratislava 1976.

SZAFER, W.: Kilka uwag o tzv. mannie. Orli lot 2/3, 1929.

SZAFER, W.: Rosliny polskie. Warszawa 1967.

ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, M.: Česká strava lidová. Družstevní práce, Praha 1945, s. 15-75.

ZÍBRT, E.: Česká kuchyně před sto lety za dob nedostatku. A. Neubert, Praha 1917.

 

autor:

PhDr. Rastislava Stoličná, CSc., Ústav etnologie Slovenské akademie věd,

studie „Alternatívne zdroje rastlinnej stravy v strednej Európe“, ročník 45, 3/1997




Dotazník není zadán


【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 23:23
  • 2020-01-21
  • Dominichef (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 10:34
  • 2020-01-11
  • KeithSpund (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

linux online training

  • 12:41
  • 2020-01-10
  • SVR Technologies (Anonym)

Its really an Excellent post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog. Thanks for sharing the information .Hope more posts from you .I also want to share about best linux admin online training in recent times also and linux training . Odpovědět...

kits online training

  • 05:18
  • 2020-01-09
  • SCCM online training (Anonym)

Im obliged for the blog article.Thanks Again. Awesome. SCCM Online Training
Oracle SOA Online Training
MSBI Online Training
Sql Server DBA Online Training
Odpovědět...

online training

  • 03:07
  • 2020-01-06
  • kits online training (Anonym)

I really like and appreciate your post.Really thank you! Fantastic.abinitio Training
business analysis Training
Data Modeling Training
Linux Training
Odpovědět...

education

  • 07:18
  • 2020-01-04
  • Meritstep Technologies (Anonym)

Thanks for Sharing This Article.It is very so much valuable content. I hope these Commenting lists will help to my websitebest workday studio online training Odpovědět...

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 03:30
  • 2020-01-04
  • KeithSpund (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

https://anglasuck.blogspot.com/

  • 05:30
  • 2019-12-28
  • jab (Anonym)

yes Odpovědět...

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 20:02
  • 2019-12-25
  • KeithSpund (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

Toronto Door Repair

  • 21:29
  • 2019-12-23
  • WayneLiC (Anonym)

Welcome to Top Doors for all your commercial and residential door needs. Serving Toronto since 2004. We provide Toronto quality installation, maintenance, and repair to a wide variety of commercial and residential doors.

[url=https://www.google.com/maps/place/Toronto+Door+Repair+LTD/@43.6763462,-79.4907681,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x13822b32f99fca74!8m2!3d43.6763467!4d-79.48858]Toronto Door Repair LTD[/url] Odpovědět...

Good info

  • 09:32
  • 2019-12-19
  • Nancy (Anonym)

Shop the biggest selection of wall décor at the best prices. Find everything you need to turn your house into a home with unique wall decor onlineto fit every style. Explore mirrors, clocks, canvas wall art, framed wall art, wood wall art, metal wall art, fabric wall art, textile wall art, signs, monograms, decals, memo boards, decorative crosses, kids wall décor, wall sconces, ledges and shelves and wall hanging hardware Odpovědět...

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 16:36
  • 2019-12-14
  • KeithSpund (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

education

  • 07:56
  • 2019-12-13
  • Meritstep Technologies (Anonym)

Thanks for Sharing This Article.It is very so much valuable content. I hope these Commenting lists will help to my websiteworkday studio online trainingbest workday studio online training
top workday studio online training
Odpovědět...

Аренда линейных бетононасосов

  • 16:33
  • 2019-12-08
  • TravisSnabe (Anonym)

Качественный

[url=https://betononasos-v-moskve.ru/]автобетононасос цена[/url] со скидкой на обслуживание. Odpovědět...

unethost無限空間虛擬主機 技術分享部落格

  • 03:19
  • 2019-12-04
  • DonaldTut (Anonym)

unethost無限空間虛擬主機 技術分享部落格

http://blog.unethost.com/ Odpovědět...

unethost無限空間虛擬主機 技術分享部落格

  • 01:42
  • 2019-11-23
  • DonaldTut (Anonym)

unethost無限空間虛擬主機 技術分享部落格

http://blog.unethost.com/ Odpovědět...

https://www.kitsonlinetrainings.com/sap-security-online-training.html

  • 09:07
  • 2019-11-21
  • sap security training (Anonym)

very good post, i actually love this web site, carry on it Odpovědět...

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 20:14
  • 2019-11-15
  • KeithSpund (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

Oracle Fusion SCM Training in Hyderabad

  • 15:03
  • 2019-11-05
  • softonlinetraining (Anonym)

Soft Online gives best training for Oracle Fusion and EBS Courses
Oracle Fusion SCM Training
Oracle Fusion HCM Training
Oracle Fusion Financials Training
For more info Visit us: www.softonlinetraining.com Odpovědět...

Oracle Fusion SCM Training in Hyderabad

  • 15:02
  • 2019-11-05
  • softonlinetraining (Anonym)

Soft Online gives best training for Oracle Fusion and EBS Courses
Oracle Fusion SCM Training
Oracle Fusion HCM Training
Oracle Fusion Financials Training
For more info Visit us: www.softonlinetraining.com Odpovědět...

スーパーコピーブランド激安通販専門店

  • 14:43
  • 2019-10-15
  • Marquisrap (Anonym)

スーパーコピーブランド激安通販専門店!
https://www.kyoku66.com/goods-9595.html

世界一流のスーパーコピーブランド時計、バッグ、財布、アクセサリ最新入荷!
ブランドコピー、ブランド偽物、ルイヴィトンコピー、 ロレックスコピー、シャネルコピー、グッチコピー、エルメスコピー、 ボッテガ?ヴェネタコピー、 バーバリーコピー、ミュウミュウコピー、トリーバーチコピー、バレンシアガコピー、ディオールコピー、ブルガリコピー、ブラダコピー、 ドルチェ&ガッバーナコピー、オメガコピー、フランク ミュラーコピー、gagaコピー。
私達は長年の実体商店の販売経験を持って、先進とプロの技術を持って、
高品質のスーパーコピー時計づくりに 取り組んでいます。
最高品質のロレックス時計コピー、カルティエ時計コピー、IWC時計コピー、
ブライトリング時計コピー、パネライ時計コピー激安販売中
商品の数量は多い、品質はよい.海外直営店直接買い付け!
商品は全てよい材料と優れた品質で作ります。
高質な製品を驚きの低価格で提供して,安心、迅速、確実にお客様の手元にお届け致します。
ぜひご来店くださいませ。
※ 2019年注文割引開催中,全部の商品割引10%
※ 在庫情報随時更新!
※ 100%品質を保証する。
※ 送料は無料です(日本全国)!
税関の没収する商品は再度無料にして発送します!
URL:
https://www.kyoku66.com/goods-4466.html Odpovědět...

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 19:36
  • 2019-10-14
  • KeithSpund (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 18:51
  • 2019-10-08
  • KeithSpund (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

brilliant resource

  • 04:25
  • 2019-10-08
  • JordanJah (Anonym)

discover this info here [url=http://www.kesartechindustries.com/good-college-essay-topics-to-write-about]good college essay topics to write about[/url] Odpovědět...

flawless site

  • 03:56
  • 2019-10-08
  • AngelwrilD (Anonym)

straight from the source [url=http://fernviewcondo.laddillc.com/illustration-writing-examples]illustration writing examples[/url] Odpovědět...

https://rainbowtraininginstitute.com/oracle-fusion-hcm-training

  • 14:33
  • 2019-09-30
  • Rainbow Training Institute (Anonym)

Such a nice blog, I really like what you write in this blog, I also have some relevant information about if you want more information.
Oracle Fusion HCM Online Training Odpovědět...

http://www.kitsonlinetrainings.com/android-online-training.html

  • 04:57
  • 2019-09-26
  • Android Training (Anonym)

Looking forward to reading more. Great blog article. Great. Odpovědět...

unethost無限空間虛擬主機 技術分享部落格

  • 03:29
  • 2019-09-23
  • DonaldTut (Anonym)

unethost無限空間虛擬主機 技術分享部落格

http://blog.unethost.com/ Odpovědět...

Re: Whatsapp group

  • 06:55
  • 2019-09-22
  • hazel (Anonym)

This is a website of whatsapp grup link ...
all type of whatsapp group link are available here ...
like p*orn , video , songs , jokes ...grouplinkhub.comwhatsapp groups linksgirls whatsapp groups linksbuy and sell whatsapp groups linksvideo whatsapp groups linksearning whatsapp groups linksjoke whatsapp groups links Odpovědět...

Промокоды на скидку

  • 06:21
  • 2019-09-13
  • Helenbeact (Anonym)


Промокод Ингосстрах – это определенная численно-буквенная последовательность, дающая клиенту скидку на тот или иной продукт компании.
Чтобы использовать купон, необходимо ввести его в специальное поле под надписью «Есть промокод?» на этапе оформления полиса.
Получите [url=https://promokody-ingosstrah.ru/]промокод ингосстрах[/url] Odpovědět...

http://www.kitsonlinetrainings.com/android-online-training.html

  • 04:10
  • 2019-09-11
  • Android Training (Anonym)

After seeing your article I want to say that the presentation is very good and also a well-written article with some very good information which is very useful for the readers....thanks for sharing it and do share more posts like this. Odpovědět...

Test, just a test

  • 00:01
  • 2019-09-03
  • XRumerTest (Anonym)

Hello. And Bye. Odpovědět...

unethost無限空間虛擬主機 技術分享部落格

  • 11:43
  • 2019-09-01
  • DonaldTut (Anonym)

unethost無限空間虛擬主機 技術分享部落格

http://blog.unethost.com/ Odpovědět...

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 09:51
  • 2019-08-30
  • KeithSpund (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

https://twitter.com/i/moments/1161340756461682688

  • 16:16
  • 2019-08-28
  • buy cubii (Anonym)

thanks for the information on the diet of our ancestors. This is invaluable info that many people should read. www.buycubii.com Odpovědět...

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器

  • 16:41
  • 2019-08-19
  • KeithSpund (Anonym)

【揚歌-教學麥克風直營店】官方線上購物網站─JM-180B有線麥克風擴音器│無線麥克風擴音器│揚歌小蜜蜂│專營教學麥克風及教學擴音器


https://mic-shop.com/ Odpovědět...

Oracle Fusion HCM Online Training

  • 14:46
  • 2019-08-17
  • shivani (Anonym)

Thanks for sharing useful information.. we have learned so much information from your blog..... keep sharingOracle Fusion HCM Online Training Odpovědět...

Професиональный решала

  • 19:27
  • 2019-08-04
  • Enriquelox (Anonym)

Чтобы получить эротическое удовольствие от созерцания обнаженной натуры, нужно смотреть только хорошее порно. Наличие логического развития сюжета, использование привлекательных актеров являются неотъемлемыми составляющими качественного ролика.
Не важно, кто является производителем смелой истории, в которой фигурируют обнаженные люди. Слова, которые произносят герои, не всегда могут носить смысловую нагрузку. Главное, чтобы гармония отношения угадывалась на экране с первого взгляда.
Смотритепорно ботинок онлайн
Порно в хорошем качестве позволяет не только расстаться с навязчивыми проблемами, которые мешают сосредоточиться, оно позволит сконцентрироваться на тайных желаниях, свойственных каждой личности.
Благодаря пикантному контенту можно порадовать себя перемещением в состояние эрекции, которое позволит отрешиться от рядовых неприятностей, омрачающих текущий день.
Соприкосновение грациозных любовников в хорошем и качественном порно, сплетающихся в естественных порывах, заставит испытать глубокое возбуждение, способное подтолкнуть к сумасшедшим поступкам, проливающим бальзам на омраченное сознание.
Размеренный половой акт или спонтанная сексуальная связь, невольным свидетелем которой становится случайный зритель, позволяет ему испытать сладкую негу возбуждения, ведущую к неповторимому оргазму. Odpovědět...

http://rainbowtraininginstitute.com

  • 14:17
  • 2019-07-29
  • shivani (Anonym)

An overwhelming web journal I visit this blog, it's unfathomably amazing. Unusually, in this present blog's substance made inspiration driving truth and reasonable. The substance of data is enlighteningOracle Fusion Financials Online TrainingOracle Fusion HCM Online TrainingOracle Fusion SCM Online Training Odpovědět...

Rainbow training institute

  • 13:25
  • 2019-07-26
  • shivani (Anonym)

An overwhelming web journal I visit this blog, it's unfathomably amazing. Unusually, in this present blog's substance made inspiration driving truth and reasonable. The substance of data is enlighteningOracle Fusion Financials Online TrainingOracle Fusion HCM Online TrainingOracle Fusion SCM Online Training Odpovědět...

https://www.clipsit.net/www-llbeanmastercard-com/

  • 03:28
  • 2019-07-26
  • llbeanmastercard (Anonym)

The diet of our ancestors is very different from what we eat today. We would be shocked how they ate and probably how little they ate in comparison to us today. Food manufacturing plants have helped destroy our diets. Odpovědět...

Видеоблог про футбол

  • 22:57
  • 2019-07-09
  • gennick[Selpycdutydu] (Anonym)

Рассказываем про любительский футбол

[url=https://www.youtube.com/watch?v=0dhnk2Tdt0w ]арт футбол 2019 парк горького подробности по ссылке...[/url] Odpovědět...

Oracle Fusion HCM Online Training

  • 14:22
  • 2019-06-06
  • shivani (Anonym)

A befuddling web diary I visit this blog, it's incredibly grand. Strangely, in this present blog's substance made motivation behind fact and sensible. The substance of information is instructive
Oracle Fusion Financials Online TrainingOracle Fusion HCM Online TrainingOracle Fusion SCM Online Training Odpovědět...

http://www.kitsonlinetrainings.com/sql-server-developer-online-training.html

  • 11:43
  • 2019-05-21
  • best online training (Anonym)

NICE ARTICLE.THANKS FOR SHARING THE POST...! Odpovědět...

best online training

  • 12:06
  • 2019-05-18
  • best online training (Anonym)

nice article.thanks for sharing the post...! Odpovědět...

Workday Online Training | Workday HCM Online Training

  • 14:40
  • 2019-05-14
  • Rainbow Institute (Anonym)

Rainbow training institute Provides Oracle Cloud Integration Service Online training.Rainbow having best expert trainers to give Oracle ICS Online training and trainer will provide the best Oracle Cloud Integration Service practical and online training in Hyderabad, Pune, Noida, Bangalore, USA.we also provide self-paced videos for online classes.
Workday Online Training Odpovědět...

http://www.lampungservice.com

  • 07:40
  • 2019-05-14
  • lampungservice.com (Anonym)

detailed engineering layouts,
style and drawing of bodily constructions, objects and solutions, enables a designer to generate and structure their design on display Odpovědět...

Best Online Training Institute From Hyderabad

  • 08:50
  • 2019-05-08
  • vyshu kits (Anonym)

http://www.kitsonlinetrainings.com/tibco-online-training.html

http://www.kitsonlinetrainings.com/vmware-online-training.html

http://www.kitsonlinetrainings.com/windows-server-online-training.html Odpovědět...

Best SQL Server Developer Online Training

  • 06:30
  • 2019-05-03
  • vyshu kits (Anonym)

Great Blog!!! Nice to read... Thanks for sharing with us...

http://www.kitsonlinetrainings.com/sql-server-developer-online-training.html Odpovědět...

best online training institute

  • 08:44
  • 2019-04-19
  • best training (Anonym)

SAP EWM Training
Odpovědět...

Developed

  • 17:19
  • 2019-04-13
  • Davidvam (Anonym)

проект разработки сайта Odpovědět...

Детективное агентство "ИнформСервис" Вся РФ.

  • 17:14
  • 2019-03-29
  • JuliAssup (Anonym)

Детективное агентство, лучшие цены, полный спектр детективных услуг.
Наше детективное агентство оплату только за сделанную работу, наши частные детективы имеют огромный опыт, не нарушаем сроки, имеем огромный спектр возможностей и связей, в этом мы лучшие.
Частный детектив поможет вам в любом городе и регионе. Работаем по всей РФ

Список наших услуг:

Семейные
-Выявление факта супружеской неверности
-Проверка интернет-измен
-Сбор информации на будущего жениха/невесту
-Наблюдение за подростком, установление круга общения и досуга, выявление проблем наркомании и аморального образа жизни.
-Проверка няни ребёнка
-Розыск отцов, алиментщиков
-Розыск пропавших родственников и родственников с которыми утеряна связь
-Розыск пропавших детей
-Выявление амурных аферистов и мошенников

Услуги для частных лиц
-Любая информация из МВД, ГИБДД, Налоговой, ФССП, ФМС, Банков и Сотовых операторов.
-Определение местоположения человека по мобильному или
-Информационное досье
-Установление факта слежки
-Контроль телефона
-Проверка образа жизни человека
-Проверка алиби
-Розыск пропавших людей
-Розыск должников и их имущества
-Расследование преступлений
-Взломы и архивы переписок Вконтакте, других соцсетей, почт.
-Детализации телефонных разговоров и смс
-Уничтожение компромата и негатива в интернете (Эксклюзив)
-Дискредитация личности (Эксклюзив)

Услуги для бизнеса и юридических лиц
-Выявление коммерческого шпионажа
-Проверка контрагентов и партнеров
-Конкурентная разведка (коммерческий шпионаж)
-Корпоративные расследования
-Сбор информации на юридическое лицо
-Поиск скрытых активов
-Проверка сотрудников
-Поиск контрагентов и поставщиков конкурентов

контакты:
Telegram +79788193736 или @BestInformService
WhatsApp +79788193736 Odpovědět...

ixgvzr

  • 20:45
  • 2019-03-25
  • JosephWeach (Anonym)

delta airlines top destinations delta Odpovědět...

Повысить квалификацию. Work home. Заработок

  • 09:03
  • 2019-01-16
  • Sandravet (Anonym)

Новый проект https://bit.ly/2DdJGGL от известного админа - Dominat! Красивый дизайн и грамотный маркетинг. Наблюдаем рождение новой легенды. Только был старт, будь в числе первых и заработай до 5000%! Баунти система с выплатой денег до 1000$ - не упусти свой шанс! Odpovědět...

Mastery for a song output prescription

  • 18:23
  • 2018-12-20
  • ZerryBloog (Anonym)

cbd for anxiety and depression
[url=http://cbdvapejuice1.com]cbd vape juice
[/url] cbd vape kit
cbd vape juice - cbd without thc for sleep
cbd without thc vape Odpovědět...

Health. Ritm Scenar Pro Plus

  • 04:32
  • 2018-12-03
  • Sandravet (Anonym)

Ritm SCENAR Pro Plus. https://clck.ru/EkPQU Scenar device delivers a non-invasive, interactive electrical stimulation via the patient's skin. Ritm Scenar Pro Plus is designed for medical and allied health practitioners such as Physiotherapists, Veterinarians, Nurses, Chiropractors, Osteopaths, Rehabilitation Practitioners, Podiatrists, Massage and Sports Therapists. Indications for: Surgery, Trauma, Bursitis, Dental problems, Musculoskeletal problems, Stroke, Massage, multifunctional, powerful SCENAR device, SCENAR therapy, light-weight, portable and easy to use SCENAR device, a non-invasive, interactive, electrical stimulation, via the patient's skin, sustainable pain relief, increased function, and quicker rehabilitation, Physiotherapists, Veterinarians, Nurses, Chiropractors, Osteopaths, Rehabilitation Practitioners, Podiatrists, Massage and Sports Therapists, Professional devices, micro-computers, built-in electrodes, complex electrical signals, skin, impulse waveforms, the body response, a LCD screen, view current , zone of treatment, Manual Mode, localization of active points, treatment durations, Dosing Modes, Dose1, Dose 2, The treatment time, changes in skin parameters, Screening Mode , measuring mode, optimal treatment zones, The device, stage of the pain process, treatment area, individual response of the body, The Amplitude modulations, skin sensitivity, body response, impulse intensity, duration of gaps, Indications, Surgery, Trauma, Bursitis, Dental problems, Musculoskeletal problems Odpovědět...

Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.


Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.