Přírodní antibiotika

V rostlinné říši je nejen spousta jedlých rostlin, ale také rostlin léčivých. Mezi nimi se však najdou „superléčivé“ rostliny, jejichž účinky vysoce převyšují jen běžný léčivý účinek. Pojďme nahlédnout pod pokličku přírody a posilme svou imunitu rostlinami, které bychom směle mohli nazvat „přírodními antibiotikami“. Rostliny, které mají takové účinné látky, že nás jsou schopni chránit před některými nemocemi stejně dobře nebo lépe, jako kontroverzní antibiotika. Vzhledem k rostoucí rezistenci virů a bakterií na antibiotika je čas si vzpomenout, že existují i antibiotika přírodní, známá a používaná tisíce let. Antibiotika, která jsou nejúčinnější jako prevence, ale nezklamou ani při léčbě začínajících onemocnění.


Cibule

Již naše babičky věděly, že šťáva z cibule pomáhá zahánět bakterie a vhodně působí při zahlenění a nachlazení. Cibuli stačí pokrájet a šťávu vymačkat tlačením, nebo odšťavnit na odšťavňovači. Protože ale její chuť je spíše pro otrlé, doporučujeme smíchat vylisovanou cibulovou šťávu s medem nebo s některým z přírodních sirupů (javorový, agávový, rýžový sirup apod.). Cibule i česnek pomáhají podle některých zdrojů snižovat riziko rakoviny žaludku, šťáva z cibule je účinná při zabraňování vzniku rakovinotvorných buněk a zároveň snižuje hladinu cukrů v krvi, takže se doporučuje i diabetikům. Antiseptické a antibakteriální účinky cibule je vhodné využít od první chvíle, kdy cítíte únavu a možné riziko nachlazení či nemoci. Doporučuje se hned při prvních projevech nebo i preventivně používat čerstvou kvalitní cibuli do salátů nebo jen nadrobno nakrájenou jako sypání na namazaný chléb, stejně tak se udává účinná síla aromatických látek z cibule při inhalaci v místnosti. Šťáva obsažená v cibuli dezinfikuje trávicí soustavu, pomáhá ničit střevní parazity a kvasinky a zlepšovat krvetvorbu a správný krevní oběh. Stejně jako se uvádí, že základem zdraví je sníst denně jablko, mělo by být samozřejmostí sníst denně trochu čerstvé cibule. Zvláště tehdy, trápí-li nás zahlenění, chrapot, kašel, bolest v krku, rýma nebo začínající angína.


Česnek

Česnek je odpradávna znám jako vysoce účinný prostředek, který nejen dodává jídlům nezaměnitelnou chuť a aroma, ale působí proti bakteriím, pomáhá čistit trávicí soustavu a funguje jako přírodní antibiotikum. Jeho antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky jej činí zaručeně nejúčinnějším přírodním „antibiotikem“. Obsahuje přibližně 400 léčivých složek, které podporují a zlepšují imunitu, pomáhají proti nachlazení a zánětům. Zároveň česnek pomáhá zlepšovat náladu a snižovat stres, udává se i jeho příznivý účinek na potenci a sexuální apetit. Obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C, ve střevech zabíjí škodlivé bakterie, aniž by narušoval přirozenou mikroflóru. Cenný je celoročně, ale zvláště v podzimním a zimním období je nutné vyzdvihnout jeho antibakteriální účinek, který můžeme využít při prevenci i při léčbě chřipek, kašle, zánětů horních cest dýchacích i dalších sezónních onemocnění. Kdo aroma česneku nesnese, může využít česnek jen šetrně oloupaný, kdy nepoškozený stroužek bez slupičky vložíme do ústní dutiny a necháme několik hodin působit (pozor, ne ve spánku!), což prospívá i ústní dutině, kterou pomáhá dezinfikovat od škodlivých bakterií. Kromě boje proti infekcím a virům pomáhá také česnek snižovat hladinu cholesterolu v krvi a má se za to, že má i protirakovinné účinky. Nemusíme dodávat, že česnek je nutné používat kvalitní, což dovážený čínský česnek nesplňuje – není tak aromatický a neobsahuje takové množství důležitých látek jako česnek český nebo evropský. Vyplatí se také investovat pár korun více do bio česneku – jeho kvalita bývá vynikající a neobsahuje rezidua pesticidů či těžké kovy, jak to může být u nekvalitního česneku.


Černucha – černý kmín

Černucha, někdy laskavě zvaná černuška (v Polsku czarnuszka), používána v celé Asii, na Blízkém východě, ale i na Balkáně a v židovských či arabských komunitách ve Střední Evropě, je zajímavým kořením, které je u nás prakticky neznámé, přičemž její použití je potvrzeno již ve starověkém Egyptě. Má zajímavou pikantní chuť a prokazatelné léčivé účinky. Působí antisepticky a antibakteriálně, obsahuje řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků. Kromě působení proti virům a bakteriím pomáhá také při žaludečních a dvanácterníkových vředech, při nemocech slinivky, při únavě a apatii. Zastudena lisovaný olej z černuchy pomáhá k dobré náladě, působí jako antidepresivum a nezanedbatelné jsou i jeho účinky při bolestech hlavy, migrénách, ale i bolestech kloubů a svalů. Má imunostimulační účinky a proto se používá jak v aromaterapii, tak při léčbě nejrůznějších infekcí a problémů. Černucha se používá jako sezam či mák, její chuť vynikne v pečivu, pomazánkách, indických pokrmech, luštěninách a v nakládané zelenině. Výborné je použití do čerstvých salátů, kdy je vhodné její typicky trojboká černá semínka namočit, aby změkla.

Prospěšné účinky černuchy můžete využít i ve formě zubní pasty: Eco Cosmetics Venus zubní pasta s černuchou v sobě spojuje antiseptický a dezinfekční účinek s působením proti zubnímu kazu a paradontóze. Je vhodná i při homeopatické léčbě a naleznete jí na stránkách Eco Cosmetics na www.eco-kosmetika.cz. Bio olej z černuchy pak nabízí například biokosmetika Farfalla na www.farfalla.cz.


Česnek medvědí

Rostlina, která je velmi oblíbená zejména v alpských zemích, a její obliba se pomalu začíná dostávat i k nám. Vůní sice klasický česnek připomíná, ale má jemnější, sofistikovanější chuť a vůni. Používají se široké aromatické listy, které jsou skvělé do zeleninových pokrmů, pest, polévek nebo pomazánek. Podle některých zdrojů pomáhá i proti zlatému stafylokoku, má podobné antibakteriální a antimykotické účinky, je mírně močopudný a působí příznivě na cévní a trávicí soustavu. Mírně pročisťuje organismus a posiluje orgány trávicí soustavy, ve větších dávkách má projímavé účinky. V tradiční medicíně se používal proti plísním a střevním parazitům. Čerstvý medvědí česnek je možné na jaře a začátku léta, kdy se vyskytuje i v přírodě, použít do výborných salátů, není tak aromatický jako klasický česnek, skvěle nahradí například špenát a dodá pokrmům zajímavé aroma. Pesto z medvědího česneku nebo pomazánky s medvědím česnekem můžete nalézt na pultech bioprodejen nebo v eshopuwww.bioobchod.cz.


Křen

Nejen na zahlenění je výborný křen, který rozpouští hleny, protahuje dýchací i trávicí soustavu a nemá v lásce žádné choroboplodné zárodky a bakterie. Nastrouhaný čerstvý křen je neporovnatelně účinnější než sterilované křenové krémy! Zatímco kupované křenové krémy oceníte spíše jako pikantní přílohu nebo součást pokrmů jako je křenová omáčka či křenové pomazánky, čerstvý, nastrouhaný křen je to, co potřebujete pro své zdraví. Ideální je si křen nastrouhat do salátu, vyrobit pomazánku nebo jen smíchat s citronovou šťávu na léčivou kašičku. Samotný křen má větší obsah vitamínu C než pomeranče, proto byl tradičním lékem proti kurdějím. Obsahuje řadu dalších vitamínů a minerálů, má mírně močopudné a pročišťující účinky. Křenový sirup nebo šťávu můžete výborně používat při kašli, vykašlávání, chřipce a nachlazení. Z tradiční medicíny pochází také použití křenu na obklady při bolestech kloubů, revmatismu, na bolestivé a ztuhlé svaly a různé otoky. Jeho vnitřní využití jako výborného přírodního antibiotika působícího proti infekcím a vnitřním zánětům je však neméně důležité. Jste-li zvyklí na křen jako přílohu k některým pokrmům nebo na křenovou pomazánku, neznehodnocujte jeho účinné látky vařením a zkuste strouhaný křen či pomazánky připravit zasyrova – musí se s nimi více opatrně, ale o to větší mají přínos pro zdraví.


Tea tree

Čistý tea tree olej, jemuž se lidově říká „čajovníkový olej“, je vysoce účinný prostředek s antiseptickými, antimykotickými a dezinfekčními účinky, který pomáhá ničit bakterie, viry i zárodky plísní, které ohrožují naše zdraví. Některé zdroje udávají i vhodné použití proti stafylokokovým bakteriím. Nepoužívá se vnitřně, ale výborný je ke kloktání a inhalování, stejně tak jako skvěle ošetřuje drobná poranění kůže. Pár kapek tea tree oleje si můžete přidat do vlastních koupelových směsí nebo do misky pro inhalaci, aby vám pomohl pročistit dýchací cesty a odstranit z nich choroboplodné zárodky bakterií a virů. Můžete si jej přidat také do obkladů a mastí, protože pomáhá hojit drobné ranky a chránit pokožku před infekcemi. Výborně také zklidňuje štípance, dezinfikuje místa po klíštěti či jiných druzích hmyzu, pomáhá při léčbě akné, oparů či plísní. Mnozí budou milovat již jeho prudce pronikavou vůni, která již sama o sobě působí příznivě na dýchání i osvěžení mysli. Vybírejte vysoce kvalitní éterické oleje, lisované pokud možno bez použití tepla a světla – mezi takové se řadí éterický olej tea tree Farfalla, který pochází z biosurovin nebo volného sběru a je lisován bez přístupu vzduchu a světla –www.farfalla.cz.


Zázvor

Nikdo již neví, kdy se bájný zázvor, v Číně a Indii používaný po tisíce let, dostal poprvé z Dálného Východu do Evropy. Jeho použití jako potraviny i jako léku však můžeme ocenit i my, protože se jedná o nedocenitelnou aromatickou potravinu, stejně jako výborný lék proti infekcím a zánětům horních dýchacích cest. Zázvoru se však přisuzují i mírné antiseptické a afrodiziakální účinky, povzbuzuje, posiluje, osvěžuje. Šťáva z čestvého zázvoru obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů a může být přidána do jakékoliv čerstvé ovocné šťávy, strouhaný nebo pokrájený zázvor se pak hodí do řady výborných asijských pokrmů, zeleninových jídel, chutney a dipů. Čerstvý zázvor se dá dnes již koupit snadno a je účinnější než sušený prášek z mletého zázvoru. Ale i ten se dá dobře použít jako koření nebo jako součást čajových směsí pro ochranu proti chřipce a nachlazení i při jejich léčbě. Cenný je také zázvorový olej nebo zázvorová silice, kterou můžeme inhalovat, přidávat do koupelí, obkladů a zábalů. Zázvor zároveň podporuje trávení, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zmírňovat těhotenské obtíže. Nejcennější je jeho hojivé a protizánětlivé působení na žaludek a trávicí soustavu, podporuje tvorbu trávicích šťáv a správnou činnost trávicí soustavy a jejích orgánů, která je spolu se správným stravováním důležitá právě v době, kdy se bakterie a viry mohou množit – zanesené a nemocné trávení je bohužel nejlepším líhništěm bakterií a kvasinek, které oslabují imunitu a zhoršují obranu člověka vůči nemocem.




Tipy na léčivé rostliny pro posílení imunity:


Anýz a fenykl

Plody anýzu jsou nejen výborné v kořeněných čajových směsích, ale i v zeleninových pokrmech, zvláště asijských či balkánských. Působí antisepticky na horní cesty dýchací, posiluje trávení a správnou funkci střev a brání nadýmání. Podporuje tvorbu mléka při kojení a kromě toho všeho je výborným aromatickým kořením. Podobné využití a účinky má i fenykl.


Echinacea

Třapatka nachová, známá spíše jako echinacea, podporuje imunitu a působí proti infekcím. Pomáhá vykašlávat hlen, v němž se usazují bakterie a viry, a aktivuje bílé krvinky, které s nimi bojují. Má antibiotické účinky, pomáhá zvyšovat odolnost organismu jak preventivně, tak při vzniku infekcí. Výborně působí při zánětech horních cest dýchacích, při zánětech močových orgánů, kožních zánětech apod.


Grep

Grapefruit je kyselé ovoce, které obsahuje vysoká množství vitamínů C, B1 a K a především zdraví prospěšné flavonoidy. Ideální konzumace je, zbavíme-li dílky grepu tenkých hořkých slupiček, pak není potřeba doslazovat. Grep podporuje imunitu, podle některých zdrojů také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko rakoviny plic či žaludku. Jadérka grapefruitu mají silně antibiotické účinky a dobře poslouží při zánětech, mykózách, ženských problémech či kvasinkovém onemocnění. Grep je také výborné ovoce při hubnutí a detoxikačních kúrách.


Hořčice

„Obyčejná“ hořčičná semínka díky přítomnosti zdraví prospěšných glykosidů příznivě působí na trávení, vstřebávání látek, dýchací obtíže a funkci střev, pomáhá i diabetikům. Používání hořčičných semínek podporuje správnou funkci střev a trávicího ústrojí, které pomáhá udržovat ve zdravém stavu. Pozitivně působí i na tvorbu žaludečních šťáv a činnost cév.


Hlíva ústřičná

„Božská mana“ - úžasná houba, která slouží jako skvělá součást pokrmů, ale zároveň má i léčivé účinky. Obsahuje ... látky zvané betaglukany, které podporují imunitu a obranyschopnost organismu. Podle některých výzkumů má protirakovinné účinky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Hlíva se dá použít do jakýchkoliv houbových jídel, orestovaná, opečená v troubě, můžete vyzkoušet výbornou „dršťkovku“ z hlívy, nebo můžete hlívu nasušit, rozemlet a prášek přidávat do jídel.


Kmín a koriandr

I „obyčejný“ kmín má neobyčejné antibakteriální účinky, působí proti parazitům a zárodkům bakterií a virů. Povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv a harmonizuje trávení s tlumením nadýmání. Podobné účinky má také koriandr, který také podporuje trávení, má antiseptické a antibakteriální účinky a příznivě působí na nervovou soustavu.


Rakytník

„Posel Slunce“ - rostlina, která ve svých plodech přináší mezi místními rostlinami nejvíce vitamínu C, obsahuje 10x více vitamínu C než citrusy. Kromě něho však obsahuje také celou řadu dalších vitamínů, minerálů, stopových prvků, flavonoidů a dalších prospěšných látek. Rakytníková šťáva skvěle slouží v zimním a jarním období, ale i v létě je po naředění skvělou osvěžující šťávou. Šťáva z plodů rakytníku skvěle podporuje imunitu a pomáhá zvýšit odolnost při zánětech horních cest dýchacích, při psychické zátěži a stresu, podporuje tvorbu žluči a správné fungování trávicí soustavy, cévní soustavy i jater. Jediná bobule rakytníku poskytuje doporučenou denní dávku vitamínu C.


Šípek

Šípky předepisoval svým pacientům už Hippokrates, díky vysokému obsahu vitamínu C působí preventivně proti nachlazení a chřipkám, mají příznivý účinek na žíly a cévy i na nervy a schopnost soustředění. Šipky jsou také přírodním lékem proti paradentóze a onemocněním dásní a jejich krvácení. „Obyčejný“ šípkový čaj by měl být hlavně v podzimním a zimním období našim věrným společníkem proti možným onemocněním.


Ženšen

„Bylina nesmrtelnosti“, pocházející z Dálného východu, podporuje životní energii a celkovou imunitu a adaptabilitu organismu. Posiluje imunitu i nervový sytém, pomáhá správné funkci jater, trávicí soustavy a vnitřních orgánů. Pomáhá regulovat cholesterol, hladinu krevního cukru i tlak a zlepšuje cirkulaci krve. Ženšen předčí ve svých povzbuzujících účincích nápoje typu káva a čaj, jeho účinek je však dlouhodobý a prospěšný jak tělu, tak mysli. Posiluje také libido a přisuzují se mu afrodiziakální účinky. Jeho účinek si vychutnáme v čajových směsích se ženšenem, v tabletkách s čistým práškem z kořene ženšenu nebo přidáním ženšenového prášku do pokrmů.


Psáno pro Bio&Natur zima 2010/2011 - ke stažení na www.bionatur.cz



Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.