Nejprve vajíčka, teď kuřata

Když spotřebitelé znají původ potravin, mohou změnit miliony životů. To se potvrdilo po zavedení označení vajec v Evropské unii, kdy prudce klesl prodej vajec z klecových chovů. Mnozí z nás volí vyšší kvalitu, ať už kvůli lepším životním podmínkám pro nosnice, či vlastnímu zdraví.

Nadešel čas pro další obdobnou jednoduchou změnu - rovněž u kuřecího masa by mělo být vyznačeno, v jakých podmínkách prožili brojleři svůj kratičký život.

Prozatím byly podmínky nastaveny pouze pro dobrovolné označování původu kuřat - což pochopitelně využívaly výhradně chovy s vyšším velférem, lepšími životními podmínkami.

Můžeme „podepsat“ édopis evropským ministrům zemědělství a jejich prostřednictvím vyzvat Evropskou komisi, aby dobrovolné označování drůbežího masa povýšila na povinné.

Pravdivé označení drůbežího masa může velmi jednoduše změnit životy evropských kuřat k lepšímu, stejně jako označení vajec zlepšilo životy milionů nosnic. 
 

Robert Suchánek, tvoroběžník.cz

 



Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.