Nejen vánoční recepty...

Několik receptů na tradiční vánoční bezmasá jídla:

 

Cibulačka 
3 cibule, 50g rostlinného másla, 50g hladké mouky, pepř, 30g rostlinného tuku na smažení, 1,5 litru vody, petržel, nebo pažitka. 
Na rostlinném másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a necháme zrůžovět. Potom zalijeme vodou a dobře povaříme. Hotovou polévku prolisujeme sítem, okořeníme petrželkou, pažitkou, nebo jemně nakrájenou cibulovou natí. Můžeme přidat i na kostičky nakrájené osmažené pečivo. Sytější polévku je možno připravit přidáním brambor.

 

Černý kuba 
20g sušených hub (250g čerstvých), 250g jemných krupek, 2 lžíce rostlinného másla, 1 menší cibule, špetka kmínu, 1/2 lžičky majoránky, 2 stroužky česneku, pepř. 
Houby, hodinu předem namočené do vody, vaříme do měkka. Omyté a osušené krupky spaříme a osmahneme na kousku rostlinného másla. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme do zlatova, přidáme uvařené, drobně nakrájené houby, kmín a 15 minut dusíme. Podušené je smícháme s krupkami, okořeníme majoránkou, pepřem a česnekem, vložíme do vymaštěného pekáče a ve vyhřáté troubě zapečeme.

 

Koláč s jablky 
150g rostlinného másla, 300g hladké mouky, 3 lžíce vody, trochu prášku do pečiva, asi 600g na tenké plátky nakrájených jablek, rozinky, hrubá mouka, rostlinné máslo na vymaštění formy. 
Z hladké mouky, prášku do pečiva, rostlinného másla a trochy vody vypracujeme hladké těsto a dáme na hodinu do ledničky odležet. Potom z těsta vyválíme 2 placky velikosti dortové formy, naklademe nakrájená jablka, posypeme rozinkami, přikryjeme druhou plackou a přitiskneme. Koláč na povrchu potřeme vlažnou vodou a upečeme ve vyhřáté troubě do růžova. Koláč můžeme ozdobit kousky ovoce nebo ovocným krémem.

 

Bramboračka 
1/2kg brambor, 100g kořenové zeleniny, 50g kapusty, 50g rostlinného másla, 60g mouky, popř. majoránka, česnek, čerstvé nebo sušené houby, 1,5l vody. 
Z rostlinného másla a mouky si připravíme jíšku, kterou zalijeme vodou. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do poloměkka. Pak přisypeme kořenovou zeleninu, kterou buď nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky. Současně přidáme nadrobno nakrájenou kapustu. Přidáme houby a polévku dovaříme a okořeníme česnekem, majoránkou a pepřem. Můžeme také použít běžné polévkové koření. Sušené houby přidáme do polévky i s vodou, ve které byly máčeny.

 

Dušená cibule s ořechy 
5 cibulí, 2 lžíce rostlinného másla, 5 lžic vody, 150g ořechů, sójová omáčka, oregano, celerová nať, pepř. 
Cibule nakrájíme na plátky. Rozpustíme rostlinné máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Opatrně podléváme trochou vody, aby se cibule nepřipalovala. Dusíme asi 10 minut, přidáme nadrobno nakrájené ořechy a zalijeme sójovou omáčkou. Mícháme a přiléváme sójovou omáčku, až se cibule zbarví do lehce hnědého odstínu. Pak dusíme, až cibule změkne. Jako přílohu podáváme pečené brambory, které pečeme v troubě nakrájené na silné plátky s cibulí, česnekem, paprikou a tymiánem.

 

Dalšími jídly, která zajisté obohatí váš vánoční stůl, mohou být například kapustové nebo sójové karbanátky, žampiónové medailónky, jako příloha klasický bramborový salát, pečené brambory nebo hranolky. Existuje mnoho jídel, která Vám mohou zpříjemnit Štědrý večer a přitom si jejich příprava nevyžádala smrt ani utrpení zvířat.

Zdroj: Nadace na ochranu zvířat.



Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.


Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.