Mořskými řasami proti kreténismu

Tento článeček bude trošku nekorektní a proto prosím berte jej s rezervou :-) Zrovna včera mi při řízení uteklo "ježiš ten jede jak kretén" a začal jsem přemýšlet, zda je to sprosté slovo nebo jen přirovnání k nějakému anachronismu. A je to tak, to slovo ukazuje na člověka s jakousi mentální odchylkou... a zrovna dnes vyšel článek o tom, jak se jódem kreténismus léčil. Takže zamíchejte si do polévky mořské řasy a pojďte číst.


Jak uvádí článek o jódu na idnes.cz, nedostatek jódu v dřívějších dobách vyvolával mentální a vývojové poruchy, od dob, kdy toto bylo téměř vymýceno, jen poruchy štítné žlázy. Přitom jód není těžké nalézt v mořských produktech, jakými jsou pro nás vegany mořské řasy. A těch je celá řada, mají výborné použití a chutnají výborně. Je pravda, že na jejich chuť si člověk musí zvyknout, ale vegani, kteří se prostě mořských řas nechtějí dotknout, protože prý páchnou, mě udivují, protože třeba sushi s avokádem nebo sushi s nakládaným zázvorem je naprostá delikatesa.


Děkujme vědcům, že jodizaci soli a přidávání jodu do potravin zavedli, protože tento odstavec zní docela obskurně: V českých zemích se začalo s jódováním kuchyňské soli koncem 40. let minulého století. Až do jeho začátků nebyl výskyt těžkých vývojových poruch intelektu, kreténismu, žádnou výjimkou. Většina vesnic měla svého obecního blázna, projevy poruchy štítné žlázy vídali lékaři v celých rodinách.


Místo uměle jodizovaných potravin je určitě lepší jíst to, co pro nás příroda vyprodukuje sama, tedy mořské řasy. Ač opomíjeny, i u břehů Atlantiku nebo Středozemního moře můžeme nalézt vyplavené řasy, z nichž některé druhy jsou jedlé, ikdyž většina těch, které můžeme nalézt na pultech obchodů, pochází z Japonska, Číny nebo Atlantiku. 


Pokud chcete s mořskými řasami začít, nebojte se začít s těmi nejjednoduššími - s drcenými řasy nori nebo drcenými dulse, které můžete jen přidat jako posyp do polévky, na polévku, na jakýkoliv zeleninový pokrm nebo prostě na chléb s pomazánkou. Do polévek se výborně hodí řasy laminarie, které jsou tenké a nechutnají zle. "Vyšší třída" řas jsou pak řasy kombu a wakame, z nichž hlavně kombu jsou ve formě dlouhých plátů, které, když jsou dobře uvařeny doměkka (např. v tlakovém hrnci), mají máslově delikátní chuť, které se máloco vyrovná a které se mohou použít jako hlavní chod třeba s bramborovou kaší, posypané praženým sezamem nebo se sladkokyselou omáčkou. 


Mořských řas je mnoho druhů, mezi další oblíbené druhy patří arame, iziki nebo červené řasy dulse. Již zmiňované nori se prodávají také v plátcích pro výrobu sushi, kterou zvládnete i sami doma (viz recept jinde na vegan.cz). Do plátků nori je možné balit i zeleninu, na způsob známých jarních závitků. 


Způsobů použití mořských řas je spousta a jejich chutě jsou rozmanité. Přesto, že na první pohled mají mořské řasy vysokou cenu v obchodech, není to pravda. Po namočení a uvaření několikanásobně nabobtnají a sáček mořských řas vám vystačí na dlouho, můžete z něj připravit mnoho jídel. Nebojte se experimentovat a pokud vám jeden druh řas nechutná, zkuste jiný druh. 


Z mořských řas, z nichž mnohé mají po uvaření mírně rosolovitou strukturu, se vyrábějí i zahušťovadla do mnoha výrobků, stejně tak jako extrakty z mořských řas ve formě prášku slouží pro obohacování rostlinných nápojů o vápník a minerály. Oblíbeným domácím zahušťovadlem je pak prášek agar-agar, který má stejné použití jako želatina a můžete jej vyzkoušet jako polevu s ovocem na dortíky, vyrobit si domácí aspik, tlačenku atd. Takže s chutí do toho a nebojte se experimentovat.

Zdroj: http://zdravi.idnes.cz/kde-vzit-jod-aby-telo-netrpelo-v-morske-soli-je-ho-malo-v-sushi-moc-pyx-/vase-telo.asp?c=A100520_092805_vase-telo_pet



Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.


Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.