Jsem ráda, že jsem vegankou

Jsem ráda, že jsem vegankou

Susan Costello se narodila se zdrcujícím dědictvím – její matka zemřela ve věku 62 let na nemoci srdce a její otec zemřel na rakovinu tlustého střeva. Její babička a prateta zemřely obě v 52 letech na cukrovku a nemoci srdce a její bratr žil s rakovinou tlustého střeva od svých 40 let.

Susan má nyní 52 let, je psychoterapeutkou a poradkyní a může se pochlubit výborným zdravím. Věří, že jí podařilo vyzrát na nemoci, které ničily její rodinu. Jaké řešení zvolila? Veganství!

Neděli 15.7.2007 si paní Costello opravdu užila – v indickém duchovním centru Peace Abbey v Sherborn se konalo 10. výroční setkání Bostonské vegetariánské společnosti. Součástí setkání byla i velká společná veganská večeř™e ve stylu indiánských „potlachů“ – na níž každý host přinesl jedno veganské jídlo pro ostatní.  

Ale pro Susan Costello je veganská strava životním stylem, ne jen jednodenní událostí.

„Lidé na veganství pohlíží jako na životní styl bláznů, ale to je nesmysl,“ říká paní Costello. Nejen ona, ale i celá její rodina jsou vegani – i její manžel John (51 let) a jejich 16 letý syn Brenny. Paní Costello mluví o veganství jako své životní filozofii, není to pro ni jen způsob stravování.

Veganství odmítá konzumaci a používání živočišných produktů a prosazuje soucitné zacházení se zvířaty. Vegani se neoblékají do kůže nebo vlny. Nejedí ani vejce nebo mléčné výrobky protože metody chovů zvířat jsou podle nich kruté. Vegani také upozorňují na to, že chov dobytka urychluje klimatické změny – prý až 80% emisí čpavku produkují v USA chovy dobytka.

Paní Costello říká: „I kdybych pominula etické stránky veganství, tak musím říci, že jsem poznala, že veganství je nezdravějším životním stylem.“

Nemoci jako vysoký krevní tlak, cukrovka nebo rakovina – tak časté u konzumentů masa - se u veganů objevují jen zřídka.

Paní Costello byla nejdříve 14 let vegetariánkou. Před pěti lety se stala vegankou kvůli svému soucítění se zvířaty. Její manžel se stal také veganem – chápe to jako logické pokračování svého dosavadního zdravého životního stylu – ani nekouří a nepije alkohol. Od té doby se paní Costello díky němu začala více zabývat zdravotními otázkami a naopak její manžel se stal více soucitným ke zvířatům.

Ačkoliv dříve běžně jedli sýr, vejce a mléčné produkty, jejich rozhodnutí pro přechod na veganství prý nebylo těžké – nechtěli dále podporovat průmysl, který ubližuje zvířatům.

O své současné stravě paní Costello říká: „cítím se dobře – samozřejmě že ale kromě zdravých veganů existují i ti nezdraví. Ti jedí chipsy, krekry a různé sladkosti a přesto sami sebe nazývají vegany.“

Strava je ale Costellových velice pestrá a soja, obilné náhražky masa, luštěniny a zelenina tvoří jen přiměřenou část. Věnují se také sportu – všichni pravidelně cvičí a manžel a syn se vloni zúčastnili triatlonu, aby ukázali, že vegani jsou silní a zdraví i bez masa a mléka.

Ohledně svých zkušeností s ostatními lidmi paní Costello říká: „Většina lidí je zmatena a ptají se odkud získáváme bílkoviny. Říkám jim že jíme arašídové máslo a tofu a pijeme sojové mléko.“ Vápník získávají z potravinových doplňků a paní Costello říká, že poslední měření hustoty kostí ukázalo, že má kosti zdravé jako v 21 letech.

Ohledně jídel, kterých se před pěti lety vzdala, říká paní Costello, že nejvíce postrádala pizzu se sýrem – místo něj ale nyní používá veganský sýr mozzarella, který se roztéká úplně stejně. Mohou také chodit v Bostonu jen do omezeného počtu restaurací. „Boston není tak přátelský k veganům jako New York nebo Los Angeles“ – říká paní Costello. Upřednostňují indická jídla, která jsou převážně vegetariánská a veganská.

I když je jich syn také veganem, paní Costello říká, že vždy záleželo jen na něm, jestli si dá maso nebo ne. Říká ale, že mu nikdy nedovolila navštívit cirkus nebo rodeo – s těmito místy má ona sama filozofické problémy.

Paní Costello věří, že až její syn půjde na vysokou školu, bude v dobré společnosti. „Bude chvíli trvat, než se veganství prosadí do popředí zájmu společnosti. Ale mnoho mladých lidí už otevřelo oči a prosazují si v menzách veganská jídla.“ Říká také, že její syn nikdy neměl žádný nadbytečný tělesný tuk – ačkoliv dětská obezita je dnes v USA tak silně rozšířena.

Zdroj: http://www.townonline.com

 

 



Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.