Jarní smrže aka španělský ptáček

Jarní smrže aka španělský ptáček

Jarní houby? Ano, a jak úžasné! Kačenky, smrže, májovky... Pojďme dnes ochutnat veganskou delikatesu - plněné smrže ve stylu španělského ptáčka, plněné tofu s cibulkou. 

 

Smrže většinou nekoupíme v obchodech, a pokud ano, tak jen v těch specializovaných a za velmi vysoké částky, odpovídající dovozu většinou z Francie. Smrže však můžeme najít i sami, na vápencových podložích v přírodě nebo většinou spíše na rok starém mulči u novostaveb, ale i u dřevařských závodů, pil, na okrajích luk, v parcích apod.

 

Na plněné smrže budeme potřebovat:

 

4-6 středně velkých smržů

1/2 kostky uzeného či lahůdkového tofu

1 menší cibulku

margarín Alsan Bio nebo olivový olej

majoránku, červenou papriku, kmín

 

Tofu nastrouháme nahrubo na struhadle, cibulku pokrájíme na malé kostičky. Smrže důkladně vyčistíme v proudu vody od nečistot a drobných živočichů, odkrojíme nohu a vymyjeme i zevnitř. Pokud je otvor příliš malý, tak smrže malinko nařízneme, aby se daly dobře vymýt i plnit. 

 

Na alsanu zpěníme cibulku, přidáme strouhané tofu, kmín, papriku a majoránku. Lehce orestujeme a necháme odstát. Vzniklou směs plníme lžičkou do smržů, pokud jsou otevřené, svážeme nití nebo propíchneme párátkem. Potřeme olivovým olejem nebo lehce polijeme jednoduchou bešamelovou omáčkou z mouky, oleje, papriky a houbového koření. Pečeme v troubě na 150° cca 20 minut, průběžně potíráme nebo polijeme omáčkou. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo chlebem.



Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.