Houbové "výpečky" v hrašce

Houbové

Houbové výpečky jsou hotové raz-dva a k jejich přípravě dobře poslouží jakékoliv houby. Všeobecně však je dobré používat dobré tuhé klobouky pěkných hub a ty měkčí, modráky a různé nakousané a odřezané houby, nechat třeba do smaženice s tofu.

Suroviny:

houby - seženete v lese
hraška vegan - seženete na pultech obchodů nebo na www.bioobchod.cz (pozor - ostatní druhy mají mléčné sýrové aroma, takže pro vegany je jen hraška vegan)
voda - většinou z kohoutku nebo ze studánky
olej - do fritovacího hrnce (nebo na osmažení na pánvičce)

Hezké, pevné klobouky hub nakrájíme na cca 3mm tenké plátky. Menší houby s menším kloboukem můžeme nakrájet naplocho na tenká kolečka. Nohy z hub nedáváme vůbec (necháme do smaženice nebo nasušené a namleté jako houbový prášek). Naopak můžeme obalit třeba celý klobouk muchomůrky růžovky tak, jak je. Vhodné k obalování jsou i hlíva nebo plátky žampionů, které se ale v lese většinou nepořídí a musíme je koupit v prodejnách ovoce-zelenina. Důležité je, aby houby byly strukturou podobné, tj. např. jenom hříbky, nebo jenom "babky". Nedávat měkčí ani tvrdší části hub.

Hrašku vegan smícháme s vodou na kašičku. Necháme předehřát fritovací hrnec, jakmile je olej rozpálený, namočíme nakrájené plátky hub do hrašky a vložíme do fritovacího hrnce. Smažíme do zlatova, u hub je vždy důležité tepelné zpracování, takže proto smažíme delší dobu a proto je i důležité, aby houby byly na tenké plátky nebo malé kousky.

Výborná příloha k houbovým "výpečkům" je zeleninový salát nebo bramborová kaše. Dají se chroupat i samotné zatepla nebo zastudena. A chutnat budou i vaší ne-veganské návštěvě.


Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.