Chřestové rizoto se shiitake

Chřestové rizoto se shiitake

Chřestové rizoto


Příprava 20 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby: 
* 1 cibule 
* 50 ml olivového oleje
* 1 bobkový list 
* 200 g hrášku 
* 1 svazek zeleného chřestu 
* 100 g hub shitake 
* 1 cuketa 
* 125 ml bílého vína 
* 750 ml zeleninového vývaru 
* 250 g rýže na rizoto 
* 80 g strouhaného sýru Cheezly mozzarella nebo cheddar
* sůl 
* pepř 
* 1 lžíce posekané petrželové natě

1. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na malé kostičky a na rozpáleném olivovém oleji necháme zesklovatět. Přidáme rýži, chvilku podusíme s cibulí, poté přilejeme víno, necháme jej vyvařit a poté přidáme tolik vývaru, aby rýže byla zcela zakrytá. Vaříme na mírném plameni, občas promícháme. Přidáme bobkový list a vždy, když se nám vývar téměř vyvaří, přiléváme další dávku. Celé to trvá asi 15- 20 minut. Ve výsledku by rizoto mělo mít krémovou konzistenci, ale rýže by neměla být rozvařená.
2. Spodní třetinu chřestu oloupeme, poté jej nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky. Houby shitake očistíme a nakrájíme na proužky. Cuketu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Na olivovém oleji podusíme chřest, přidáme houby, opět chvilku dusíme a nakonec přidáme cuketu. Přikryté necháme ještě asi 4 minuty dusit, je-li nutné, přilijeme trochu vody. Ke konci vaření odkryjeme a necháme odpařit tekutinu.
3. Zeleninu dáme k uvařené rýži, vmícháme sojový sýr Cheezly a petržel, osolíme a opepříme.

Čerstvý chřest koupíte v lepších prodejnách zeleniny, sojový sýr Cheezly zakoupíte v pražské prodejně BIOOBCHOD.CZ, Bělehradská 71, v prodejně Biosoma-Háje, v prodejnách Country Life nebo žádejte ve své místní prodejně zdravé výživy.



Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.