Chov dobytka přispívá ke globálnímu oteplování

Chov dobytka přispívá ke globálnímu oteplování

Následující článek by mohl mnohému připadat úsměvný, ale je míněn naprosto vážně…

Výzvy k přechodu na vegetariánství kvůli zabránění změnám klimatu nechtějí mnozí lidé slyšet. Vědci se proto nyní zabývají otázkou, jak snížit množství metanu produkovaného dobytkem.

Množství metanu, které produkují krávy i ovce „oběma konci“, natolik působí starosti britské vládě, že pověřila vědce, aby našli způsob, jak tyto emise snížit. Problém je opravdu vážný – dobytek vytváří celou jednu čtvrtinu celkového objemu emisí metanu, které jsou ročně produkovány v Británii. Metan je přitom 20x silnější skleníkový plyn než CO2.

Každá z 10 milionů britských krav vyprodukuje denně průměrně 100 až 200 litrů metanu. Je to ekvivalent 4 kg CO2, pro srovnání – terénní automobil Land Rover Freelander vyprodukuje při ujetí průměrné denní vzdálenosti 33 mil (cca 52 km) zhruba 3,4 kg CO2.

Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) předpokládá, že do r. 2030 vzrostou emise metanu způsobeného dobytkem o dalších 60%, takže problém začíná být naléhavý.

Vědci již ověřili, že největší množství metanu vzniká u zvířat při trávení v žaludku, nikoliv při rozkladu potravy ve střevech. Metan se tedy nejvíce uvolňuje říháním, nikoliv „druhým koncem“, proto se vědci zabývají otázkou jak změnit stravu zvířat, aby jim nezpůsobovala tak velké nadýmání.

Studie provedená na Novém Zealandu naznačuje, že emise by mohly být sníženy až o 50%. Vědci proto nyní chovají zvířata v plastových tunelech a měří množství emisí v závislosti na různých typech stravy. Slibné jsou prý výsledky s konzumací mladého žita, které obsahuje vysoké množství cukrů - díky čemuž probíhá trávení lépe. Bohužel vědci uvažují i tom, jak dále zvýšit produkci mléka, aby pro vyprodukování stejného množství stačilo méně zvířat.

Zdroj: http://www.timesonline.co.uk/ , převzato z www.vegspol.cz

PS: Nemusíme přeci řešit, jak stravu zvířat upravit. Nemusíme je vůbec používat k produkci mléka a masa, když existuje tolik jiných skvělých potravin, které můžeme používat. Navíc chov dobytka je škodlivý i v mnoha dalších ohledech, jako je eroze pastvin a jejich negativní vliv, navíc na produkci 1litru mléka nebo 1kg masa musí zvíře spást mnoho desítek kilogramů rostlin... a tak je jistě logičtější, používat přímo rostliny, čímž se sníží ekologická zátěž a zmenší zemědělsky využívaná plocha atd. R.



Dotazník není zadán


Napište svůj názor

*
*
*
*

* Vložením jakékoliv odpovědi se celé téma posune nahoru jako nejnovější, nevkládejte proto reakce na jiné téma bez použití odkazu 'odpovědět'.


Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.